Tarot online

Istoria tarotului

Tarot

Originea tarotului nu este precisa, deoarece exista diferite teorii. Ceea ce este sigur este faptul ca tarotul, asa cum il stim astazi, are origini medievale.

Timp de secole, tarotul s-a schimbat foarte putin, ramanand intotdeuna perfect valabil. Cu toate acestea, conform unor teori, radacinile tarotului sunt ingropate adanc in antichitate.

Enigma nerezolvata a genezei tarotului contribuie astfel la aura de mister a acestor carti.Teorii cu privire la originea tarotului

Teoriile cu cea mai mare autoritate asupra originii tarotului sunt urmatoarele:

Secolul XXII Inainte de Cristos
Tarotul deriva direct din hieroglifele din Cartea lui Thoth si reprezinta o sinteza a cunostintelor egiptene. Tarotul este, prin urmare, un alfabet hieroglific si numeric rezervat initial pentru inaltii preoti ai Egiptului, exprimand o intelepciune universala primordiala, din care diferite culturi si religii au evoluat.

Secolul XI inainte de Cristos in China
Tarotul impartaseste diverse analogii cu I Ching, carte contine intelepciune antica chineza, care are o vechime de peste 3000 de ani. Desenul aleatoriu a 64 de hexagoane din I Ching este folosit ca instrument traditional de divizare. Faptu ca cartile de joc, cat si hartia si activitatiile de tiparit sunt inventii chinezesti confera credibilitate teoriei ca originile cele mai indepartate ale tarotului ar trebui cautate in China.

Secolul XV dupa Cristos
Tarotul a fost cel mai probabil nascut in nordul Italiei, la curtea lui Filippo Maria Visconti – Ducele de Milano – in prima jumatate a secolului XV. Aceasta teorie este sustinuta de descoperirea diferitelor pachete de carti, numeroase citate din secolul al XV-lea si inregistrari din curtea de judecata, precum si utilizarea de costume tipic italian de pe carti : sabii, baghete, cupe si monede.


Cele mai vechi pachete de carti de tarot

Cel mai vechi pachet de carti de tarot care exista si astazi este "Visconti di Modrone" – numele provine de la familia de nobili ce le-a detinut.

Acesta a fost comandat de Filippo Maria Visconti – Ducele de Milano – intre anii 1441 si 1447.

Exista inca 67 de carti din aceasta piatra de hotar a istoriei tarotului.

Acest pachet este o lucrare uimitoare si de neegalat capodopera de arta, pictate manual pe folie de aur sau argint - aur pentru cartile triumf si cele de judecata si argint pentru cartile numerice.

Originile

Pachetul este strans legat de familia Visconti: cele heraldice contin motoou-urile familiei Visconti.

Chiar perioada in care au fost facute este destul de sigura: in timpul domniei lui Filippo Maria Visconty.

Intr-adevar, cartile monede poarta reproducerea exacta a unei monede care a fost mijloc legal de plata in cursul perioadei in care el a fost ducele de Milano: ducat de aur Filippo Maria.

Caracteristicile pachetului de carti

Structura de carti de judecata ale "Visconti di Modrone" nu sunt conforme cu standardele de astazi.

Pentru fiecare costum, exista 6 figuri diferite : regele, regina, cavalerul, doamna (de asemenea, calare), pagina si servitoarea.

Trinfa include, de asemenea unele semne care nu apar in alta parte.

Cele trei virtuti teologice – credinta, speranta si claritatea – sunt intradevar semne nobisnuite in tarot.

Cele mai multe particularitati ale acestui pachet de carti au dus la ipoteza ca ar putea fi una dintre primele faze experimentale ale tarotului, in care o structura exacta nu a fost inca definita si ar fi fost sonsolidata doar in anii urmatori.

Nume diferite pentru un singur pechet de carti

Istoria complexa a acestor pechete de carti a dus la identificarea acestora sub nume diferite:

  • "Visconti di Modrone" de la familia nobila care detinea pachetul pana la primul razboi mondial, atunci cand s-a pierdut orice urma.
  • "Cary-Yale" – acest nume curios provine de la un colectionar american Melbert B. Cary, care a donat pachetul catre "Beninecke Rare Book and Manuscript Library" (apartinand universitatii Yale) pretinzand ca le-a cumparat dupa sfarsitul razboiului al II-lea mondial.
  • "Filippo Maria Visconti" – de la numele celui care era ducele de Milano.

Imagini cu cartile pot fi vazute aici : http://www.darktarot.com/the_oldest_tarot_deck.php